Šetnja, idealan put do savršenih kilograma.

7 minuta čitanja
0
0
796
Šetnja

       Šetnja ili dijeta?

Na sajtu “Uspesnazena” sam  sam pronašao jedan zanimljiv članak o tome kako obično hodanje (šetnja) može zadivljujuće da djeluje na skidanje kilograma.

Napominje se da je članak zasnovan na istinotoj priči   jednog momka koji je uspio da izgubi 29 kilograma za nekoliko mjeseci.

U 20-oj godino ovaj momak je težio skoro 100 kilograma pri visini 173 cm. On tvrdi da ne postoji bolji način da se izgubi na težini, nego da se u svakodnevni život uključi obavezna šetnja.

Dali obična šetnja može da skida kilograme?

1. Masnoća se može ukloniti samo uz pomoć fizičke aktivnosti. 90% masti sagorijeva, uz prisustvo kiseonika, u mišićima. Od svemogućih dijeta i konzumiranja diuretika, koristi je veoma malo.

Da se smrša – mora se kretati!

2. Hodanje je efikasnije od drugih vrsta sportskih aktivnosti.

Ono postepeno oslobađa organizam od masnoća.

Kod aktivnog opterećenja, ugljeni hidrati sagorijevaju u većoj mjeri. Težim vidovima sporta, najčešće, tjerate sebe na glad i umor,prije nego na sagorijevanje masnoća.

3. Kada hodate, u krv se luče hormoni, koje izazivaju osećaj sitosti. Sem toga, iz razložene masnoće oslobađa se dodatna energija – i vama je već potrebno manje hrane, naročito slatke.

4. Kod konstantnog smanjenog opterećenja, kao što je hodanje, dovodite organizam u režim sagorevanja masnoće i vaše tijelo će se opraštati od suvišnih kilograma.

5. Gojazni ljudi često traumiraju koljena ili druge dijelove tijela, kada počnu da se bave tenisom ili trčanjem, naprimjer. Jer na njih pada ogroman teret.

       Drugarski savjet.

Da biste se bavili hodanjem, nije potrebno imati člansku kartu za teretanu, ili nositi sportsku opremu. Niko neće obraćati na vas pažnju ako niste baš u idealnoj formi. Svakodnevno brzo hodanje u trajanju od 30 do 60 minuta sagorijeva kalorije, ubrzava metabolizam i podstiče izgradnju mišića. Redovna šetnja smanjuje rizik od srčanih bolesti, raka dojke, raka debelog crijeva, dijabetesa, moždanog udara i utiče pozitivno na dobro raspoloženje. Povećava kapacitet pluća i pospješuje snabdijevanje organizma kiseonikom i stabilizuje krvni pritisak. Šetnja manje opterećuje organizam i zglobove od trčanja pa je idealna rekreacija za osobe koje su loše kondicije, prekomjerno gojazna ili srednjih i starijih godina, piše na portalu “Uspesnazena”.

       Primjer mog prijatelja.

Čitajući ovaj članak sjetio sam se jednog svog prijatelja koji u stvari potvrđuje istinitost ovog članka.
Jedino mi nije jasno kako ga se prije nisam sjetio pa da njegovo iskustvo podijelim sa vama.
Riječ je o čovjeku srednjih godina koji inače radi posao u kojem se vrlo malo kreće.
Kao posljedica toga pred njim se već poćeo pojavljivati stomačić.
Iz početka je to bilo jedva primijetno ali kako je vrijeme odmicalo on je postajao sve deblji.
Jedno izvjesno vrijeme ga nisam viđao a kada sam ga vidio bio sam zapanjen.
Čovjek je ono pravo smršao.
Pomislio sam da se možda razbolio pa sam ga pitao o čemu se radi.
Rekao mi je da je nabavio sebi opremu i da je počeo da se bavi planinarenjem.
Pošto kod nas nema nekih većih planina u pitanju su dugotrajne šetnje planinarskim stazama.
-Ostavimo automobile i krenemo kroz planinu.
Napravimo  krug od nekoliko desetina kilometara pa se opet vratimo na polaznu tačku. Prvih nekoliko put mi je bilo teško ali sada nije. Eto kao što vidiš uz put sam negdje i stomak izgubio- kaže on.

       Pouka.

Zaokupljeni smo traženjem načina da smršamo a on je nekada vrlo blizu. Nekada nije potrebno da gladujemo i da sanjamo o dobrom zalogaju. Potrebno je samo da se podignemo i da promijenimo način života.

Potrebno je da šetamo. Uz put ćemo nadam se i kilograme izgubiti.

 

(Kucni-ljekar.com)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Gojaznost i dijeta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)