Prirodni lijekovi za smirenje. Učinkoviti a besplatni.

6 minuta čitanja
0
0
1,702
Prirodni lijekovi za smirenje

Prirodni lijekovi za smirenje, lako dostupni i učinkoviti.

Ako ste u cvijetu mladosti pa imate problema sa ne uzvraćenom ljubavi. Ako radite kod nekog privatnika koji je do prije nekoliko godina bio na ivici siromaštva pa se ustoličio u nekoj stranci i time stekao svoju malu imperiju u kojoj nastoji da maksimalno (a za mizernu platu) iskoristi zapošljenu “sirotinju”. Ili možda  zato što vam fali drva a zima je na vratima ili vam stiže rata kredita za koju realno niste u mogućnosti skupiti pare, predstavljamo vam nekoliko vrlo efikasnih prirodnih lijekova za smirenje. Oni će vam, ako ništa drugo. pomoći da lakše zaspite.

Ovo malo razloga što sam vam naveo je samo kap u moru problema zbog kojih je dobro znati koja biljka je sposobna da vam umiri živce bar na kratko kako biste uspjeli zaspati.

Hvala bogu što nam je dao lijekove u prirodi pošto je sama kupovina lijekova u apoteci svojevrstan stres koji se samo nadovezuje na na sve ostale belaje koji nas pritiskaju. Dovoljno je da nekoliko dana u godini izađemo u prirodu pa da se (apsolutno besplatno) obezbijedimo lijekovima za cijelu godinu.

Prirodni lijekovi za smirenje

Lavanda

To je jedna od najpoznatijih biljaka koja posjeduje umirujuću moć. Vrlo efikasno pomaže kod blage nesanice . Lijek protiv nesanice se pravi od suhih cvjetova i eteričnog ulja ove biljke.Svaki njen dio ima ljekovita svojstva. Može se upotrebljavati kao losion za tijelo, čaj ili mirišljive svijeće.

Kamilica

Ako smo cijeli dan bili aktivni tako da nismo u mogućnosti da zaspimo zbog bolova u mišićima, u takvim situacijama je kamilica vrlo korisna. Konzumiranje čaja od kamilice ublažava grčeve u mišićima i pomaže kompletnom tijelu da se opusti.

Tamna čokolada

Konzumiranje tamne čokolade smanjuje razinu hormona stresa kortizola i katekolamina, a samim time uklanja i anksioznost. Uživanje u ljepoti njenog ukusa oslobađa endorfin u našem mozgu i na taj način na trenutak doživljavamo osjećaj sreće.

Vrijednost crne čokolade kao zdrave hrane je u visokom sadržaju flavonoida – snažnih antioksidanasa.Njih  možete naći u čaju, crnom vinu i jabukama, ali u znatno manjim količinama.

Napominjem da je u pitanju crna čokolada a ne mliječna. Mliječna čokolada nema skoro nikakvih korisnih svojstava koja posjeduje crna čokolada. Zato kada želite da koristite čokoladu za umirenje koristite isključivo crnu.
Valerijana

Još od davnina ova biljka se koristila u ljekovite svrhe tako da se o njoj zna vrlo mnogo. Zbog toga se Valerijana može pronaći u više različitih oblika: u vidu tableta, sokova, čaja, kapi itd.

Preporučujem vam da se prije upotrebe valerijane posavjetujete sa svojim doktorom. On bi vam mogao pomoći u izboru u kom obliku da je koristite.
Mlijeko

Vjerovali ili ne, jedna čaša mlijeka će kod mnogih ljudi izazvati veliku želju za spavanjem. Dok jedni tvrde da to izaziva triptofan, aminokiselina koja se nalazi u mlijeku, drugi tvrde da je u pitnju nešto sasvim drugo.

Neki stručnjaci smatraju da konzumiranje mlijeka budi podsvjesno sjećanje na doba kada smo bili bebe i kada nas je majka mlijekom uspavljivala.

Za nas je manje bitno ko je od njih u pravu, bitno je da se smirimo i zaspimo.

Laku noć i dobro spavajte.

(Kucni-ljekar.com)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u depresija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *