Alternativno (prirodno) liječenje depresije

5 minuta čitanja
0
0
761
liječenje depresije

Liječenje depresije.

Depresija može nastati iz mnogo različitih razloga što znači da se može i izliječiti na više načina. Ako patite od depresije trebate znati da je ona u većini slučajeva izlječiva. Međutim, bez nečije pomoći (ili obitelji ili profesionalca) teško ćete se sami otrgnuti iz njenih okova. Samo oko 10% osoba se izliječi spontano bez ičije pomoći.

Alternativno liječenje može pomoći kod blage i umjerene depresije. Logično je da naša prehrana, nivo aktivnosti i količina odmora utječu na to kako ćemo se osjećati psihički. Tu su i određeni prirodni biljni lijekovi koji vam mogu pomoći. Neki od prirodnih načina za borbu protiv depresije su:

Vježba.

Fizička aktivnost potiče proizvodnju neurotransmitera odgovornih za osjećaj zadovoljstva, a dokazano je i da stimulira rast novih moždanih ćelija.
Zdrava ishrana. Mnogi simptomi depresije se podudaraju sa nedostatkom određenih nutrijenata. Zato je zdravom prehranom moguće umanjiti simptome depresije. Ako se ne možete hraniti 100% zdravo, onda barem suplementirajte multivitaminima i omega 3 mastima.

Spavanje.

Spavajte barem 8 sati dnevno jer spavanje ima veliki utjecaj na raspoloženje.

Druženje.

Izbjegavajte izolaciju pod svaku cijenu. Osobe koje imaju mnogo prijatelja su sretnije i imaju bolju memoriju. Držite kontakt sa obitelji i prijateljima i razmislite o učlanjenju u razne grupe, kurseve ili volonterstvo.

Biljni lijekovi.

Kantarion ili gospina trava istraživan je u vezi sa poboljšanjem raspoloženja kod depresivnih osoba i nekoliko studija je pokazalo da je učinkovit jednako kao i standardni antidepresivi. Druge studije su pokazale samo blagi učinak, ali u svakom slučaju isplati se probati. Možete piti čaj od kantariona ili uzimati tablete sa ekstraktom kantariona koje su učinkovitije. Glavna tvar u kantarionu odgovorna za poboljšanje raspoloženja je hiperforin. Učinkovitost ovisi o količini hiperforina u ekstraktu.
Dnevna svjetlost. Vjerovali ili ne, nekoliko studija je pokazalo blagotvorne učinke na depresiju kod osoba koje su se redovito izlagale sunčevoj svjetlosti. Ovo bi mogao biti i razlog zašto je depresija češća zimi. Postoji određeni tip depresije koja se zove sezonska depresija i mnoge osobe pate od nje svake zime.
Oporavak od depresije zahtjeva akciju. Ali tko god je bio u depresiji zna da je poduzimanje nužnih koraka u takvom stanju jako teško. Zapravo, to se čini kao najteža stvar od svih. Iz tog razloga depresija postaje začarani krug. Ali postoji razlika između teškog i nemogućeg.

Započnite sa sitnim koracima. Informirajte se što više o depresiji. Povjerite se jednoj osobi koja vam je najbliža. Odite u 30 minutnu šetnju jednom dnevno. Kupite psa ako ga već nemate i brinite o njemu. Pokušajte sve prije nego se predate. I najvažnije od svega, imajte nadu i znajte da postoje osobe koje su prošle kroz istu patnju i izišle iz nje uzdignute glave.

izvor: zdravosfera.com

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u depresija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)