Mislite da je jutarnja kafa nešto što se treba praktikovati. E, pa, niste u pravu a evo i zašto

3 minuta čitanja
0
0
693

I sam sam ljubitelj jutarnje kafe koju inače sa svojom gospođom ispijam polako i sa merakom, ali kada sam pročitao šta jutarnja kafa radi mom organizmu, shvatio sam da to i nije baš najbolja navika.

Puno ljudi širom svijeta piju kafu odmah nakon buđenja.

A i kasnije, tokom dana, svi se mi volimo družiti u vrtu ili u najbližem kafiću i piti kafu s prijateljima.

Prvo, morate znati da će šoljica crne kafe, na prazan želudac – rano ujutro, povećati količinu  kisaline u probavnom traktu.

To znači da ako patite od gastritisa,(žgaravica) da će vam kafa, popijena na prazan želudac, pojačati tegobe. Ta solna kiselina je zapravo loša i za hranu u želucu.

Dakle, kada jedete nešto teško, ova kiselina može uzrokovati probavne probleme. A kada protein nije u potpunosti razgrađen , to može dovesti do drugih probavnih problema, kao što su: nadutost, upalu crijeva, iritacije a u konačnici, može dovesti i do raka debelog crijeva.

To je razlog zašto mnogi medicinski stručnjaci upozoravaju da ne treba piti kafu ujutro, na prazan želudac – odmah nakon što se probudite.

Još jedan razlog je i to što će kafa povećati razinu kortizola, a tijelu treba mnogo vremena da ga uravnoteži. Kortizol je hormon koji kontrolira naš biološki sat i sposobnost da ostanete budni.

Kao što možete vidjeti, pijenje kafe na prazan želudac, odmah nakon što se probudite može biti jako loše za vas.

Preporučljiva alternativa za jutarnju kafu je čaj koji možete spravljati od mnogo ljekovitih biljaka koje baš ovog momenta ukrašavaju naše livade i dvorišta.

Na nama je samo da ih uberemo i da promijenimo loše navike.

Prijatno.

(Kucni-ljekar.com)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Bolesti probavnog trakta

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)