Koji organi, u našem organizmu, se regenerišu i čime tu regeneraciju stimulisati

6 minuta čitanja
0
0
2,619

Čuli ste za izraz “Hrana kao lijek?” Jedite što više ovih namirnica i organizam će vam biti beskrajno zahvalan.

Za srce se mislilo da se ne regeneriše, da cio život imamo “isto” srce, ali istraživanja su dokazala da pumpa organizma može da se obnovi i to tri do četiri puta u toku života.

Za jetru se sigurno zna da se obnavlja. Njene ćelije žive oko 150 dana, nakon čega stare zamene nove i jetra može da nastavi da obavlja svoju funkciju izbacivanja otrova iz organizma.

Koža se obnavlja na 28 dana, kostima treba oko 10 godina, crvena krvna zrnca žive oko četiri mjeseca, ćelije crijeva se obnavljaju na svaka tri do četiri dana, a što se moždanih ćelija tiče, one se ne regenerišu i to što smo dobili rođenjem, dobili smo (zato ih treba čuvati).

Zdravlje znači i dobru regeneraciju organa, jer se stare ćelije moraju zamijeniti novim kako bi se život nastavio. Hrana je veoma važna za ovakve obnove i korisno je znati koje su namirnice od najveće pomoći.

Obnavljanje nerava

Postoji širok spektar prirodnih jedinjenja koja regenerativno djeluju na nerve. Studija iz 2010 objavljena u Rejuvenation Research kaže da kombinacija borovnice, zelenog čaja i karnozina (nalazi se u svinjetini, junetini, ribi) pomaže nervnu i regeneraciju matičnih ćelija kod životinja sa neurodegenerativnim bolestima.Druge supstance sa sličnim dejstvom su: kurkumin (korijen biljke kurkuma), apigenin (jedinjenje koje se nalazi u celeru, peršunu, artičokama), borovnica, žen šen, crvena žalfija, rezveratrol (crno vino, crno grožđe, crna čokolada), matični mlečteanin (zeleni čaj), kafa.

Postoje i druge supstance koje pomažu ozdravljenju nerva popravljajući omotač nervnog vlakna mijelina.

I muzika i zaljubljivanje utiču pozitivno na regeneraciju i oporavak neurona.

Regeneracija jetre

Glicirizin je jedinjenje koje se nalazi u korijenu sladića i koji se prema jednoj studiji pokazao kao odličan stimulans u regeneraciji kod životinja kod kojih je hirurški odstranjivan dio jetre. Druge supstance koje pomažu regeneraciji jetre su: karvakrol (iz ulja origana)kurkumin (korijen biljke kurkuma)žen šen korejski artičoka vitamin E (tofu, spanać, badem, sjeme suncokreta, avokado, škampi, riba, maslinovo ulje,brokoli, bundeva i tikva).

Regeneracija beta ćelija

Beta ćelije prozvode insulin u pankreasu. Sa slijedećim jedinjenjima je uspješno eksperimentisano kako bi se pomoglo dijabetičarima: srebrna svilenica, crni kim, vitamin D (riba, kavijar, jaja, sir), kurkumin (korijen kurkume), arginin (crveno meso, soja, jaja, morski plodovi, susam), avokado, gorka dinja, blitva,kukuruzna svila, stevija, sulforafan (klice brokolija, kelj, prokelj, kupus, karfiol).

Hormonska regeneracija

Jedno od jedinjenja koje regeneriše hormone, koji su gubljenjem elektrona oslabili, je vitamin C (paprika, kelj, kivi, brokoli, jagode, pomorandže, grašak). Ovaj vitamin ima sposobnost da povrati oblik i funkciju estradiola (estrogen, E2), progesterona i testosterona, zbog čega može biti dobar dodatak ili zamena hormonskoj terapiji.

Regeneracija srčanog mišića

Donedavno se mislilo da mišićno tkivo nije podložno regeneraciji. Nova istraživanja pokazuju da postoje jedinjena koja stimulišu gradivne ćelije srčanog mišića koje čine zdravo srčano tkivo.

Šta jesti?

– rezveratrol (crno vino, crno grožđe, crna čokolada)

– sibirski žen šen

– N-acetil-cistein (ovsene pahuljice, svinjetina, piletina, pšenične klice, mladi sir)

Regeneracija hrskavice, zglobova  kičme

Kurkumin i rezveratrol su se dobro pokazali kod oporavka od povrede kičmene moždine, dok za osteoartritis, degenerativno oboljenje zglobova, postoji širok spektar potencijalno regenerativnih supstanci koje se nalaze u: koprivi, ribljem ulju i ostalim namirnicama bogatim vitaminom E.

(izvor:blic.rs/Kucni-ljekar.com)

Učitaj još Povezanih članaka
Dodaj još dzevadic
Dodaj još u Ostale korisne objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *